Lahodné dobroty, které v lednici dlouho nevydrží

Obstarání čerstvého mléka není problém. Pokud žijete ve městě, máte možnost najít si prodejní automat s čerstvým mlékem. Jestliže chcete mít záruku kvality, vypravte se na výlet na venkov, nebo pověřte příbuzné a známé, ať vám poradí. Přehled by měl mít i každý veterinář, který pečuje o hospodářská zvířata a hlídá farmářům zdravotní stav zvířat produkujících mléko.
Pokud najdete zdroj, určitě na místě ochutnejte. Kromě kravského mléka můžete obstarat i vzácnější kozí, a ne každému chutná. Ale zbavte se předsudků, že kozí mléko smrdí. Pokud je zvíře dobře krmené a ustájené v čistém prostředí, jeho mléko je lahodné a voní.
 mléko a tvaroh
Z čerstvého kozího nepasterizovaného mléka můžete dětem udělat skvělé ovocné koktejly. Na čerstvé kravské mléko si organizmus musí zvyknout.
Pokud chcete mít jistotu o zdravotní nezávadnosti, mléko snadno pasterizujete v hrnci na plotně. Teplota by měla dosáhnout 72°C a vydržet tak 15 sekund. To je teplota, kdy mléko začne pěnit. Poté je potřeba rychle hrnec ochladit, stačí k tomu dřez s ledovou vodou.
Z pasterizovaného mléka snadno připravíte jogurt. Pořízení jogurtovače není finančně náročné a vybírejte ten, který má náhradní skleničky. Jogurtovou kulturu můžete získat zakoupením bílého jogurtu v obchodě, ale pokud chcete produkt z čistého kozího mléka, obstarejte si v e-shopu jogurtovou kulturu. Na ní najdete návod, jak teplé mléko použít a jak dlouho nechat v jogurtovači.
 
Ve stejném obchodě pořídíte i kulturu na výrobu měkkého sýra, syřidlo, chlorid vápenatý (není nezbytný, přidává se pro větší výtěžnost), plachetku a formu na sýr (tu si můžete vyrobit doma z plastové misky tak, že jí důkladně proděravíte).
Po pasterizaci přijde na řadu syřidlo, na každém máte návod, jak ho použít. To stejné je na sýrové kultuře. V podstatě chce jen správně vše dávkovat a dodržovat čas.
Pokud vše proběhlo hladce, můžete do plachetky dát okapat vzniklou sýřeninu (sraženinu) a zbylou syrovátku lze pít jako bohatý zdroj vitamínů B a minerálů hořčíku, vápníku, draslíku, zinku, sodíku a fosforu. Můžete si ji také přidat do koupele.
Odkapanou sýřeninu dáme do formiček, můžeme smíchat s bylinkami a po odkapání máme měkký sýr vlastní výroby. Pro prosolení můžeme na den naložit vylisované kousky do mírně slaného nálevu.
 
Pokud milujete pařený sýr, lehce si ho vyrobíte. Stačí vám hrnec s horkou vodou, na něj dáte cedník, vezmete kus sýřeniny a tu zahříváte v páře a hnětete, až se vám udělá hladká pevná hmota. Tu za tepla tvarujete do nití, copánků a bochánků. Na hnětení použijte silné gumové rukavice nebo vařečku. Sýrová hmota je horká. Hotové kousky nechte do druhého dne ve slaném nálevu v lednici.
 domácí jogurt
Z čerstvého kozího mléka můžete uvařit chutný pudink a pokud vám v lednici mléko zkysne, dejte ho do mísy na teplé místo, přidejte suchou kůrku chleba a těšte se na delikátní tvarohovou pomazánku.

3.7/5 - (3 votes)